Drożdżowe serca z marmoladą i serem

0 (0 ocen)

pyszne puszyste drożdżówki

Składniki:

  • Składniki na 6 sztuk
    1 szkl. mąki
    15 g drożdży
    1 żółtko
    1 białko
    szczypta soli
    1 łyżka cukru
    1 łyżeczka cukru waniliowego
    3 łyżki masła
    ¼ szkl. mleka
    Nadzienie: Marmolada z dzikiej róży
    4 łyżki sera białego, cukier,1 łyżka śmietany
    1 łyżka migdałów

Drożdżowe serca z marmoladą i serem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mleko podgrzewamy, margarynę roztapiamy. W ciepłym mleku rozkruszamy drożdże, dodajemy łyżkę cukru i mąki, mieszamy, odstawiamy na 15 min. do wyrośnięcia. Do dużej miski wsypujemy mąkę i suche składniki, dodajemy żółtko, drożdże, a na końcu margarynę. Wyrabiamy ciasto, w razie potrzeby podsypujemy mąką. Przykrywamy ściereczką, odstawiamy na godzinę w ciepłe miejsce. Ciasto wyrabiamy, rozwałkowujemy na prostokąt. Wycinamy 6 serduszek, z reszty ciasta robimy wałeczki i oplatamy serce dookoła: każdą drożdżówkę smarujemy najpierw łyżką marmolady, następnie serkiem( ser mieszamy z cukrem i śmietaną), posypujemy migdałami.Pieczemy ok. 20 min. w temp. 180 stopni.

Komentarze

Podobne przepisy