Drożdżowe serca z marmoladą i serem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mleko podgrzewamy, margarynę roztapiamy. W ciepłym mleku rozkruszamy drożdże, dodajemy łyżkę cukru i mąki, mieszamy, odstawiamy na 15 min. do wyrośnięcia. Do dużej miski wsypujemy mąkę i suche składniki, dodajemy żółtko, drożdże, a na końcu margarynę. Wyrabiamy ciasto, w razie potrzeby podsypujemy mąką. Przykrywamy ściereczką, odstawiamy na godzinę w ciepłe miejsce. Ciasto wyrabiamy, rozwałkowujemy na prostokąt. Wycinamy 6 serduszek, z reszty ciasta robimy wałeczki i oplatamy serce dookoła: każdą drożdżówkę smarujemy najpierw łyżką marmolady, następnie serkiem( ser mieszamy z cukrem i śmietaną), posypujemy migdałami.Pieczemy ok. 20 min. w temp. 180 stopni.
Komentarze