Drożdzowe ślimaczki z dżemem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mleko podgrzać,dodać drożdże,łyżkę cukru i łyżkę mąki.Dokładnie wymieszać i odstawić na 15 minut.
Masło roztopić i pozostawić do wystudzenia.
Do przesianej mąki dodać jajka,pozostały cukier i szczypię soli,wlać drożdże z mąką i cukrem i dokładnie wyrobić.Jeśli potrzeba - dosypać mąki.
Ciasto rozwałkować na posypanym mąką blacie na cienki placek,następnie cały wysmarować dżemem lub powidłami.Placek zwinąć w rulon i pokroić na grubsze plastry.Jeśli mamy sylikonową,okrągłą formę to bezpośrednio do niej a jeśli zwykłą tortownicę to wysmarowaną masłem i wysypaną bułką tartą
napełniamy plastrami ciast tak aby przecięciem były do góry.Plastry układamy luźno aby miały miejsce na wyrośnięcie.Smarujemy rozmonconym jajem i wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na około 25-30 minut.
Porady
Kolor dżemu nie ma znaczenia.Mogą być również powidła lub marmolada.
Komentarze