Drożdzowe ślimaczki z dżemem

0 (0 ocen)

  • 60 min

Alternatywa dla tradycyjnego ciasta drożdżowego

  • 60 min

Składniki:

  • 0,5 szklanki mleka
    3 szklanki maki pszennej ( +około połowy szklanki jeśli będzie potrzeba podsypać ciasto)
    25 g drożdży
    50g masła lub margaryny
    4 -5 łyżek cukru
    szczypta soli
    słoik dżemu lub powideł

Drożdzowe ślimaczki z dżemem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-04xpwot 1. Mleko podgrzać,dodać drożdże,łyżkę cukru i łyżkę mąki.Dokładnie wymieszać i odstawić na 15 minut.
    Masło roztopić i pozostawić do wystudzenia.
    Do przesianej mąki dodać jajka,pozostały cukier i szczypię soli,wlać drożdże z mąką i cukrem i dokładnie wyrobić.Jeśli potrzeba - dosypać mąki.
    Ciasto rozwałkować na posypanym mąką blacie na cienki placek,następnie cały wysmarować dżemem lub powidłami.Placek zwinąć w rulon i pokroić na grubsze plastry.Jeśli mamy sylikonową,okrągłą formę to bezpośrednio do niej a jeśli zwykłą tortownicę to wysmarowaną masłem i wysypaną bułką tartą
    napełniamy plastrami ciast tak aby przecięciem były do góry.Plastry układamy luźno aby miały miejsce na wyrośnięcie.Smarujemy rozmonconym jajem i wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na około 25-30 minut.

Porady

Kolor dżemu nie ma znaczenia.Mogą być również powidła lub marmolada.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy