TRADYCYJNE CIASTO GOSZCZĄCE NA STOLE MOJEJ BABCI I MAMY...
60 min
Składniki:
5 dag drożdży
sól
30 dag mąki
15 dag margaryny
3 żóltka
1/2 szklanki mleka
15 dag cukru pudru
2 budynie śmietankowe lub waniliowe
30 dag owoców wydrylowanych wiśni i czarnego agrestu
Drożdżowe z czarnym agrestem i wiśniami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.1. Ciasto: Margarynę utrzeć z cukrem pudrem. Dodawać po jednym żółtku, sól i drożdże rozpuszczone w letnim mleku. Stopniowo wsypywać mąkę, wyrabiać ciasto, aż będzie odchodziło od rak. Przykryć i odstwic w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
2. Gotowe gotowe ciasto rozwałkowac na blaszce; ułożyć na nim owoce. Ugotować budyn oraz lekko wystudzony wylać na ciasto.
3. Na koniec w miseczce z połowy kostki margaryny, pół szklanki cukru, pól szklanki mąki, łyżeczki proszku do pieczenia i jednego zółtka wyrobić kruszonkę. Posypać nią ciasto i wstawić do piekarnika na 25 min w temp. 180 stopni.
Komentarze