Drożdżowe zawijance z jogurtem i jabłkami

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Pachnąca cynamonem drożdżówka,idealna na jesienny podwieczorek.

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • Ciasto:
    -50 dag mąki
    -1/2 łyżeczki soli
    -25 dag margaryny
    -5 dag drożdży
    -1 szkl. jogurtu owocowego
    -8 lyżek cukru

    ponadto:
    -0,5 kg jabłek
    -cynamon
    -cukier

Drożdżowe zawijance z jogurtem i jabłkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jabłka kroimy na kawałki.
    Drożdże mieszamy z jogurtem,aż się rozpuszczą. Mąkę mieszamy z cukrem i solą,dodajemy margarynę,siekamy,wlewamy drożdże i zagniatamy ciasto. Dzielimy na dwie części. Rozwałkowujemy na prostokąt na grubość ok.3mm na środku układamy jabłkami,posypujemy cynamonem,boki ciasta kroimy na paseczki szer. 1 cm,i zawijamy na przemian. Gotowe ciasto,wkładamy na blachę,posypujemy cukrem i odstawiamy na 50 min. Pieczemy w 180 stop. 40 min.

Porady

Jabłka jeśli są kwaskowate możemy je posypać cukrem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy