Drożdżowe zawijańce z kiełbaską wiedeńską i serem

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Pyszna przekąska zrówno na ciepło jak i na zimno.

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • CIASTO:

    3 i 1/2 szkl. mąki
    5 dag drożdży
    1 szkl. mleka
    1 jajo
    2 łyżki oleju
    łyżeczka soli
    łyżeczka cukru

    PONADTO:

    10 kiełbasek wiedeńskich
    10 plastrów sera żółtego
    sezam
    jajko

Drożdżowe zawijańce z kiełbaską wiedeńską i serem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mleko podgrzać.
  • 2. Z ciepłego mleka, drożdży i cukru zrobić zaczyn. Dosypać 3 łyżki mąki, wymieszać.
  • 3. Przykryć ścierką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
  • 4. Do wyrośniętego zaczynu dodać resztę składnikówi wyrobić gładkie ciasto. Odstawić do wyrośnięcia.
  • 5. Kiełbaski i plastry sera przeciąć na pół.
  • 6. Na każdą kiełbaskę nawinąć połowę plastra sera.
  • 7. Wczesniej przygotowanym wałeczkiem z ciasta drożdżowego owinąć dokładnie kiełbaskę z serem.
  • 8. Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Zostawić do wyrośnięcia.
  • 9. Posmarować roztrzepanym jajkiem. Posypać sezamem.
  • 10. Piec w 180 stopniach ok. 25 min.

Porady

Podawać z ulubionym sosem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy