Drożdżowiec serowo-agrestowy

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Ciasto wymaga nieco pracy, jednak smak wynagradza wszelkie trudy.

Składniki:

  • ● 20 dag mąki
    ● 100 ml mleka
    ● 14 g drożdży
    ● łyżka masła
    ● 9 łyżek cukru
    ● 4 łyżeczki cukru waniliowego
    ● jajko
    ● żółtko
    ● ok. 12 dag twarogu
    ● 2 szkl. agrestu
    ● 250 ml soku jabłkowego
    ● 1/2 op. budyniu

Drożdżowiec serowo-agrestowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę wsypujemy do miski. Na środku robimy wgłębienie. Mleko podgrzewamy i rozpuszczamy w nim drożdże. Dodajemy do mąki. Przykrywamy i odstawiamy na 15 minut. Masło roztapiamy, studzimy. Z 2 łyżkami cukru, 2 łyżeczkami cukru waniliowego i żółtkiem dodajemy do ciasta, dokładnie mieszamy. Odstawiamy na 30 minut.
  • 2. Twaróg ucieramy z jajkiem, resztą cukru waniliowego i 2 łyżkami cukru.
  • 3. Tortownicę (śr. 24 cm) wykładamy pergaminem, wkładamy rozwałkowane ciasto. Odstawiamy na 15 minut. Wykładamy masę, pozostawiając 2-cm brzeg. Pieczemy ok. 30 minut w temp. 175 °C.
  • 4. Budyń rozpuszczamy w 2-3 łyżkach soku. Resztę soku zagotowujemy z pozostałym cukrem i agrestem. Dodajemy budyń i gotujemy ok. minuty, mieszając. Po przestudzeniu wykładamy na ciasto.

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PPWS_06-2014

Komentarze

Podobne przepisy