Drożdżowiec serowo-agrestowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mąkę wsypujemy do miski. Na środku robimy wgłębienie. Mleko podgrzewamy i rozpuszczamy w nim drożdże. Dodajemy do mąki. Przykrywamy i odstawiamy na 15 minut. Masło roztapiamy, studzimy. Z 2 łyżkami cukru, 2 łyżeczkami cukru waniliowego i żółtkiem dodajemy do ciasta, dokładnie mieszamy. Odstawiamy na 30 minut.
2.Twaróg ucieramy z jajkiem, resztą cukru waniliowego i 2 łyżkami cukru.
3.Tortownicę (śr. 24 cm) wykładamy pergaminem, wkładamy rozwałkowane ciasto. Odstawiamy na 15 minut. Wykładamy masę, pozostawiając 2-cm brzeg. Pieczemy ok. 30 minut w temp. 175 °C.
4.Budyń rozpuszczamy w 2-3 łyżkach soku. Resztę soku zagotowujemy z pozostałym cukrem i agrestem. Dodajemy budyń i gotujemy ok. minuty, mieszając. Po przestudzeniu wykładamy na ciasto.
Komentarze