drożdżowiec z rabarbarem

0 (0 ocen)

uwielbiam ciasta drożdzowe

Składniki:

  • 1kg mąki,
    10dag drożdży,
    1szkl cukru,
    0,5l mleka,
    6garści oleju,
    4jajka,
    Szczypta soli.

    KRUSZONKA:
    1Szkl mąki,
    1/2szkl cukru,
    125dag margaryny.

    DODATKOWO:
    1kg rabarbaru,
    Ok. 1/2szkl. cukru,
    Cukier puder-do posypania ciasta.

Drożdżowiec z rabarbarem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Drożdże rozczynić z 1łyżeczką cukru, łyżką mąki i z 2-3łyżkami letniego mleka.
    Odstawić aby rozczyn urósł.
    Przesiać mąkę.
    Jajka rozkłócić z cukrem.
    Na rozczyn wsypać mąkę, wlać jaja i letnie mleko-wyrabiać.
    Na końcu dodać olej i wyrobić (ciasto nie powinno kleić się do miski).
    Odstawić do wyrośnięcia.
    Przełożyć do blachy.

    Rabarbar umyć, obrać, pokroić i obsypać cukrem.
    Wyłożyć na ciasto.

    KRUSZONKA:
    Do miski wsypujemy przesianą mąkę, cukier oraz margarynę.
    Palcami rozcieramy margarynę wraz z mąką i cukrem.
    Zgniatamy do momentu, kiedy ciasto damy radę zlepić w większe kawałki.

    Obsypać kruszonką.
    Piec 180stopni ok. 50min.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy