Drożdżowiec z rabarbarem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Drożdże rozczynić z 1łyżeczką cukru, łyżką mąki i z 2-3łyżkami letniego mleka.
Odstawić aby rozczyn urósł.
Przesiać mąkę.
Jajka rozkłócić z cukrem.
Na rozczyn wsypać mąkę, wlać jaja i letnie mleko-wyrabiać.
Na końcu dodać olej i wyrobić (ciasto nie powinno kleić się do miski).
Odstawić do wyrośnięcia.
Przełożyć do blachy.
Rabarbar umyć, obrać, pokroić i obsypać cukrem.
Wyłożyć na ciasto.
KRUSZONKA:
Do miski wsypujemy przesianą mąkę, cukier oraz margarynę.
Palcami rozcieramy margarynę wraz z mąką i cukrem.
Zgniatamy do momentu, kiedy ciasto damy radę zlepić w większe kawałki.
Komentarze