DROŻDZOWIEC Z SEREM I MARMOLADKĄ

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 1 godz. 20 min

ZNAKOMITE NA ŚNIADANKO LUB PODWIECZOREK

  • 1 godz. 20 min

Składniki:

  • 30 dag mąki
    3 dag świeżych drożdży
    pół szkl cukru
    1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
    1 jajko
    50g masła
    pół szkl mleka
    250g twarogu tłustego – ja użyłam takiego mielonego, w kubełku, na serniki
    2 łyżki marmolady wieloowocowej

Drożdzowiec z serem i marmoladką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • DROŻDZOWIEC Z SEREM I MARMOLADKĄ 1. Mleko podgrzać rozpuszczając w nim cukier i masło. Przestudzić i rozpuścić w miksturze drożdże.

    Mąkę przesiać do miski, dodać jajko i mleko. Wyrobić elastyczne ciasto. Zostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.

    Ser wymieszać z ok 3 łyżkami cukru i ekstraktem waniliowym.

    Kiedy ciasto podwoi swoja objętość jeszcze raz szybko je zagnieść.

    Przełożyć do wyłożonej natłuszczonym papierem formy na tartą lub blaszki

    Odstawić do wyrośnięcia na 15-20 min.N łóż kupkami ser(szprycą) a na środek marmoladę.

    Piec ok 40 min w 180st.

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PPWS_01-2014

Komentarze

Podobne przepisy