Drożdżowiec z twarogiem, morelami i kruszonką

0 (0 ocen)

:-) Gorąco polecam (-:

Składniki:

  • Ciasto:
    370 g mąki
    75 g masła
    75 g cukru
    5 g drożdży (1/2 paczki)
    1 jajko
    szczypta soli

    Kruszonka:
    50 g masła
    40 g cukru
    80 g mąki

    Ser:
    250 g twarogu
    1 jajko
    cukier waniliowy
    30 g cukru


    Dodatkowo:
    ok. 1 kg moreli

Drożdżowiec z twarogiem, morelami i kruszonką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto:
    Drożdże i sól rozpuścić w letnim mleku. Odstawić do wyrośnięcia. Dodać mąkę, cukier, jajko i rozpuszczone masło. Wyrobić gładkie ciasto i odstawić do wyrośnięcia, po czym przełożyć do formy (25/35 cm) wyłożonej papierem do pieczenia.
  • 2. Kruszonka:
    W misce wymieszać miękkie masło, cukier i mąkę. Palcami starannie zagnieść kruszonkę.
  • * 3. Przełożenie:
    Masę serową równomiernie rozłożyć na cieście. Morele umyć, przekroić na pół i usunąć pestki. Wyłożyć na ser i posypać kruszonką. Piec ok. 50 - 60 min. w temp. 180*C. Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem.
  • 4. Ser:
    Twaróg zmiksować z żółtkiem, cukrem waniliowym i cukrem. Mieszać aż powstanie gładka masa. Dodać ubitą na sztywno pianę z białka i delikatnie wymieszać.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy