Drożdżowiec z twarogiem, morelami i kruszonką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto:
Drożdże i sól rozpuścić w letnim mleku. Odstawić do wyrośnięcia. Dodać mąkę, cukier, jajko i rozpuszczone masło. Wyrobić gładkie ciasto i odstawić do wyrośnięcia, po czym przełożyć do formy (25/35 cm) wyłożonej papierem do pieczenia.
2.Kruszonka:
W misce wymieszać miękkie masło, cukier i mąkę. Palcami starannie zagnieść kruszonkę.
3.Przełożenie:
Masę serową równomiernie rozłożyć na cieście. Morele umyć, przekroić na pół i usunąć pestki. Wyłożyć na ser i posypać kruszonką. Piec ok. 50 - 60 min. w temp. 180*C. Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem.
4.Ser:
Twaróg zmiksować z żółtkiem, cukrem waniliowym i cukrem. Mieszać aż powstanie gładka masa. Dodać ubitą na sztywno pianę z białka i delikatnie wymieszać.
Komentarze