Drożdżowiec ze śliwkami

0 (0 ocen)

  • 2 godz. 40 min

Mój mąż uwielbia ciasto drożdżowe. Ten przepis dostałam od jego cioci. Ciasto jest rewelacyjne, delikatne i puszyste a co najważniejsze jest bardzo proste w wykonaniu i znika w mgnieniu oka.

  • 2 godz. 40 min

Składniki:

  • 10 dag świeżych drożdży
    1,5 szklanki cukru
    1 szklanka oleju
    opakowanie cukru waniliowego
    1 szklanka ciepłego mleka
    4 jajka
    4,5 szklanki maki pszennej
    szczypta soli

Drożdżowiec ze śliwkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. W takiej kolejności postępujemy z poszczególnymi składnikami:

    1. drożdże - rozkruszyć do miski
    2. cukier - rozsypać po drożdżach
    3. olej - wylać na cukier
    4. cukier waniliowy - rozsypać na olej
    5. ciepłe mleko - wylać na cukier waniliowy
    6. jaja - roztrzepać i wylać na mleko
    7. mąka - przesiać na mleko
    8. na sam koniec szczypta soli

    Gdy wszystkie składniki będą już w misce, nakrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 1,5-2 godziny do wyrośnięcia.
    Po tym czasie wszystko dokładnie mieszamy drewniana łyżka na gładką masę i wykładamy na blaszkę. Układamy owoce i posypujemy kruszonką.

    Kruszonka:
    100 g masła
    100 g cukru
    200 g maki pszennej

    Całość wstawiamy do ZIMNEGO piekarnika i pieczemy w temperaturze 180'C przez ok. 40-45 minut

Komentarze

Podobne przepisy