Mój mąż uwielbia ciasto drożdżowe. Ten przepis dostałam od jego cioci. Ciasto jest rewelacyjne, delikatne i puszyste a co najważniejsze jest bardzo proste w wykonaniu i znika w mgnieniu oka.
Drożdżowiec ze śliwkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.W takiej kolejności postępujemy z poszczególnymi składnikami:
1. drożdże - rozkruszyć do miski
2. cukier - rozsypać po drożdżach
3. olej - wylać na cukier
4. cukier waniliowy - rozsypać na olej
5. ciepłe mleko - wylać na cukier waniliowy
6. jaja - roztrzepać i wylać na mleko
7. mąka - przesiać na mleko
8. na sam koniec szczypta soli
Gdy wszystkie składniki będą już w misce, nakrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 1,5-2 godziny do wyrośnięcia.
Po tym czasie wszystko dokładnie mieszamy drewniana łyżka na gładką masę i wykładamy na blaszkę. Układamy owoce i posypujemy kruszonką.
Kruszonka:
100 g masła
100 g cukru
200 g maki pszennej
Całość wstawiamy do ZIMNEGO piekarnika i pieczemy w temperaturze 180'C przez ok. 40-45 minut
Komentarze