Drożdżówka

0 (0 ocen)

  • 2 min

Uwielbiam ciasto drożdżowe, ze względu na możliwości wykorzystania tego ciasta.. Słodkie rogaliki wielka drożdżówka, a nawet na słono smakuje świetnie :)

  • 2 min

Składniki:

  • -Ok. 0,5 kg mąki
    -3/4 szklanki cukru
    -1,2 opakowania drożdży
    -1 szklanka mleka
    -kostka margaryny
    -4 jajka

Drożdżówka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Robimy rozczyn:
    łyżeczkę cukru, mąki i ciepłego mleka mieszamy z drożdżami. Odstawiamy do wyrośnięcia. W tym czasie roztapiamy masło i ostawiamy do wystudzenia. Kiedy rozczyn będzie gotowy, mieszamy z ciepłym mlekiem i dosypujemy mąkę, następnie jajka (cały czas wyrabiając) na koniec roztopioną margarynę (jeszcze lekko ciepłą). Wyrabiamy..
    Cały sekret udanej drożdżówki to właśnie wyrabianie, potrzebuje ona trochę czasu i uczucia, należy wyrabiać ok. 15 min. Ostawiamy do wyrośnięcia na ok. godzinę. Następnie wykładamy na blaszkę i pieczemy ok. godziny w temp 180 stopni.

Porady

Przepis podany jest na zwykłą drożdżówkę (w blaszce 40 x 50). Polecam zrobienie kruszonki, bądź lukru. Smaczna jest też z jakimkolwiek nadzieniem czy to serem, powidłami czy domową czekoladą.. Na jednym ze zdjęć uformowana jest w kwiat, wykonuje się to następująco: Ciasto dzielimy na dwa kawałki, wałkujemy. Na blaszkę wykładamy jedną warstwę, farsz, drugą warstwę. Boki sklejamy. Rozcinamy na osiem listków. Każdy z nich nacinamy (jak faworki) i i wykręcamy. Odstawiamy do wyrośnięcia :)

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy