Drożdżówka babci

0 (0 ocen)

Przepyszna drożdżówka z przepisu babci

Składniki:

  • Składniki:
    zaczyn :100g drożdży
    0.5szklanki mleka
    2łyżeczki cukru

    1 kostka masła
    1kg mąki tortowej
    szczypta soli
    2 całe jajka
    8 żółtek
    skórka z jednej cytryny
    sok z cytryny
    1,5 szklanki rodzynek

    grudki : margaryna 1 kostka
    maka torowa 1,5szklanki
    mąka ziemniaczana 1,5szklanki

Drożdżówka babci - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mleko minimalnie pogrzać aby było letnie . Wymieszać z drożdżami i cukrem. pozostawić do urośnięcia
    Resztę składników dobrze wymieszać. Mąkę dodawać stopniowo( z początku gdy nie ma jej tak dużo można składniki wymieszać mikserem). Do wymieszanych składników dodać drożdże i mieszać dalej tak długo aż ciasto będzie odchodziło od ręki.
    Na końcu zrobić grudki z margaryny i mąki tortowej, mąki ziemniaczanej. proporcje były robione tak mniej więcej gdyby grudki były zbyt miękkie można dodać więcej mąki.
    Ciasto wyłożyć do blachy(mi starczyło na jedną duża i jedną mała keksówkę) , przykryć ręcznikiem i położyć w ciepłe miejsce, aż do wyrośnięcia.
    Piec w temperaturze 160stopni ok 35 minut.

    Smacznego !!

Komentarze

Podobne przepisy