Drożdżówka idealna - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Drożdże zasypać cukrem, aż osiągną płynną konsystencję. Do płynnych drożdży dolać ciepłe (nie gorące mleko). Dodać cukier waniliowy, kurkumę, sól, mąkę, wodę, jajko. Ciasto należy wyrabiać aż osiągnie gładką konsystencję. Po 5 min wyrabiania dolać roztopione masło i wyrabiać aż będzie odchodziło od dłoni. W razie potrzeby dodać mąki, bądź mleka. Ciasto musi być w dotyku miękkie i sprężyste.Dodać żurawinę, rodzynki, skórkę pomarańczową. Po wyrobieniu odstawić na 20 min w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. W międzyczasie połaczyć składniki na kruszonkę. Ciasto przełożyć do foremki może być keksówka bądź zwykła kwadratowa. Obsypać kruszonką. Piec w temp. 180 stopni, po 15 min obniżyć temp do 150 stopni. Czas pieczenia ok 40 min. Ciasto musi byc złociste na wierzchu.
Komentarze