Drożdżówka jabłkowo-śliwkowa z cynamonem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Drożdże wymieszać z w misie robota z łyżką cukru, mąki i szklanką mleka letniego, nakryć misę talerzem odstawić na 30 minut.
Do zaczynu wsypać mąkę, sól, cukier, cukier wanilinowy, dodać resztę mleka letniego z masłem stopionym, wbić jajka i hakiem robota wyrabiać z 8 minut ciasto, nakryć misę talerzem i zostawić do wyrośnięcia na około 1 godzinę.
2.Forma silikonowa 26 cm i keksówka silikonowa 20 cm lub duża forma 35x25 cm, ciasto wyrośnięte parę razy wyrobić łyżka i nałożyć do form, na wierzch ciasta ułożyć ósemki jabłek ze skórką i połówki śliwek, posypać cynamonem.
3.Piekarnik nagrzany na 190C, grzanie góra/dół, ciasto piec około 50 minut, do suchego patyczka, zostawić w formach do wystudzenia, przed podaniem posypać pudrem cukrem.
Komentarze