Drożdżówka jabłkowo-śliwkowa z cynamonem

0 (0 ocen)

  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Bardzo smaczna, lekka, aromatyczna z dodatkiem jabłek, śliwek i cynamonu, najlepiej smakuje na drugi dzień po upieczeniu.......SMACZNEGO!!!

  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • drożdże świeże 5 dag,
    cukier 1 szklanka,
    mleko letnie 1 szklanka,
    masło 5 dag + 1/2 szklanki mleko,
    mąka tortowa 65 dag,
    sól 1 szczypta,
    cukier wanilinowy 1 opakowanie,
    jajka 3 sztuki "L",
    śliwki 50 dag,
    jabłka 6 sztuk,
    cynamon 5 łyżek,
    puder cukier - ile potrzeba

Drożdżówka jabłkowo-śliwkowa z cynamonem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Drożdżówka jabłkowo-śliwkowa z cynamonem 1. Drożdże wymieszać z w misie robota z łyżką cukru, mąki i szklanką mleka letniego, nakryć misę talerzem odstawić na 30 minut.

    Do zaczynu wsypać mąkę, sól, cukier, cukier wanilinowy, dodać resztę mleka letniego z masłem stopionym, wbić jajka i hakiem robota wyrabiać z 8 minut ciasto, nakryć misę talerzem i zostawić do wyrośnięcia na około 1 godzinę.
  • Drożdżówka jabłkowo-śliwkowa z cynamonem 2. Forma silikonowa 26 cm i keksówka silikonowa 20 cm lub duża forma 35x25 cm, ciasto wyrośnięte parę razy wyrobić łyżka i nałożyć do form, na wierzch ciasta ułożyć ósemki jabłek ze skórką i połówki śliwek, posypać cynamonem.
  • Drożdżówka jabłkowo-śliwkowa z cynamonem 3. Piekarnik nagrzany na 190C, grzanie góra/dół, ciasto piec około 50 minut, do suchego patyczka, zostawić w formach do wystudzenia, przed podaniem posypać pudrem cukrem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy