Drożdżówka z czekoladą

0 (0 ocen)

Idealna na podwieczorek dla całej rodziny

Składniki:

  • 200 g gorzkiej czekolady
    7 g suchych drożdży
    1/2 szklanki cukru
    4 łyżki cukru
    2 jajka
    3/4 szklanki ciepłego mleka
    3 1/4 szklanki mąki
    szczypta soli
    100 g masła
    2-3 łyżeczki cynamonu
    4 łyżki masła

Drożdżówka z czekoladą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-06w31nh 1. Do miski wsyp drożdże. Dodaj mleko i 2 łyżki cukru,wymieszaj i odstaw w ciepłe miejsce na ok. 15 minut. 1/4 szklanki cukru połącz z 1 jajkiem i żółtkiem. Dodaj do drożdży i wymieszaj.
    W dużej misce wymieszaj 3 szklanki mąki i sól. Dodaj drożdże.
    Następnie dodaj 100 g posiekanego masła i wyrób gładkie i elastyczne ciasto. Ciasto przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na ok. 1 godzinę.
    Czekoladę posiekaj,przełóż do miseczki. Dodaj 2 łyżki cukru i cynamon. Przemieszaj.
    Wyrośnięte ciasto rozwałkuj na prostokąt. Brzegi ciasta posmaruj rozkłóconym białkiem. Czekoladę rozłóż na cieście, zostawiając ok. 2 cm odstępu od brzegu ciasta.
  • image-25c8kd8 2. Ciasto zwiń wzdłuż dłuższego boku.Z ciasta uformuj literę U i zapleć ciasto. Ciasto przełóż do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia i odstaw na ok. 30 minut.
    Pozostał cukier,mąkę i masło. Wymieszaj i zrób kruszonkę.Ciasto posyp kruszonką i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 C i piecz przez ok. 50-55 minut.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy