Drożdżówka z jagodami

0 (0 ocen)

  • 3 godz.

Nie wymaga dużo pracy a jest naprawdę pyszne :)

  • 3 godz.

Składniki:

  • Ciasto:

    4 jajka
    1,5 szklanki cukru
    1 szklanka mleka
    1 szklanka oleju
    10 dkg drożdży
    4,5 szklanki mąki

    Kruszonka:

    250g masła
    2 szklanki mąki
    1/2 szklanki cukru
    cukier waniliowy

    dodatkowo ok 0,5 kg jagód

Drożdżówka z jagodami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cukier rozpuścić w jajkach, dodać letnie mleko, olej i pokruszone drożdże, zamieszać. Całość posypać równomiernie przesianą mąką (nie mieszać), przykryć ścierką i odstawić na 2 godz. Następnie wszystko wymieszać. Masę wyłożyć na dużą blachę (ciaso będzie dość rzadkie, ale powinno odchodzić od ręki) i odstawić na 15 min. W tym czasie nagrzać piekarnik do 180C i zrobić kruszonkę.
  • 2. Wszystkie składniki kruszonki dokładnie połączyć. Na wcześniej wyłożone ciasto w blaszce ułożyć jagody. Wierzch posypać kruszonką i piec ok 40 min.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy