Drożdżówka z rabarbarem

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 40 min

Pyszne mięciutkie ciasto i kwaskowaty rabarbar-wspaniała para.

  • 1 godz. 40 min

Składniki:

  • Składniki:
    5 wiejskich jajek
    1/3 opakowania drożdży
    1/2 szklanki cukru pudru
    1 szklanka oleju
    1 szklanka mleka
    około 4 szklanek mąki pszennej
    Rabarbar
    Masło-1/4 kostki
    Cukier w prawdziwą wanilią
    Mąka owsiana-1/3 szklanki
    Sok z cytryny
    Bułka tarta

Drożdżówka z rabarbarem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Składniki rozkładamy w misce warstwowo-jajka, drożdże,cukier, olej i mąka. Zostawiam na 3 godziny. Po tym czasie mieszam całość, masę przekładam na blaszkę wysmarowaną masłem i posypaną bułką tartą-. Z wierzchu posypałam je pokrojonym w drobną kosteczkę rabarbarem oraz kruszonką zrobioną z masła, cukru waniliowego i mąki. Kruszonka powinna być dość drobna.
  • 2. Drożdżówkę piekę 40 minut w 180 stopniach. Po ostudzeniu ciasto lukruję-lukier przygotowuję z cukru pudru i soku z cytryny.

Komentarze

Podobne przepisy