Drożdżówka ze śliwkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Do podgrzanego mleka dodajemy 2 łyżki cukru , 2 łyżki mąki oraz drożdże . Mieszamy i odstawiamy do wyrośnięcia . Pozostałą mąkę przesiewamy do miski , dodajemy resztę cukru , jajka , sól , mleko i rozpuszczoną lekko przestudzoną margarynę oraz wyrośnięty rozczyn .Zagniatamy ciasto i odstawiamy do wyrośnięcia na ok.40 minut . Blaszkę smarujemy margaryną. Wykładamy wyrośnięte ciasto które dokładnie rozkładamy na blaszce . Rozmrożone śliwki dzielimy na połówki i układamy skórką do dołu na cieście .
2.Składniki na kruszonkę zagniatamy w misce do czasu uzyskania sypkiej kruszonki , którą posypujemy drożdżówkę ze śliwkami . Wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy ok. 40-45 minut .
Porady
Jeżeli kruszonka wychodzi za sucha to dodajemy więcej tłuszczu a jeżeli za mokra do dodajemy więcej mąki.
Komentarze