Drożdżówka ze śliwkami

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Zawsze jesienią zamrażam trochę śliwek węgierek aby zimą cieszyć się ich smakiem w knedlach lub na drożdżówce .

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • Ciasto:
    0,5 kg mąki pszennej
    5 dag świeżych drożdży
    15 dag cukru
    10 dag margaryny
    szczypta soli
    2 jajka
    1 i 1/2 szklanki mleka
    30 dag śliwek wcześniej rozmrożonych
    margaryna do blaszki ( 25x35 )
    Kruszonka:
    2 łyżki margaryny
    2 łyżki mąki
    2 łyżki cukru

Drożdżówka ze śliwkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Drożdżówka ze śliwkami . 1. Do podgrzanego mleka dodajemy 2 łyżki cukru , 2 łyżki mąki oraz drożdże . Mieszamy i odstawiamy do wyrośnięcia . Pozostałą mąkę przesiewamy do miski , dodajemy resztę cukru , jajka , sól , mleko i rozpuszczoną lekko przestudzoną margarynę oraz wyrośnięty rozczyn .Zagniatamy ciasto i odstawiamy do wyrośnięcia na ok.40 minut . Blaszkę smarujemy margaryną. Wykładamy wyrośnięte ciasto które dokładnie rozkładamy na blaszce . Rozmrożone śliwki dzielimy na połówki i układamy skórką do dołu na cieście .
  • Drożdżówka ze śliwkami . 2. Składniki na kruszonkę zagniatamy w misce do czasu uzyskania sypkiej kruszonki , którą posypujemy drożdżówkę ze śliwkami . Wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy ok. 40-45 minut .

Porady

Jeżeli kruszonka wychodzi za sucha to dodajemy więcej tłuszczu a jeżeli za mokra do dodajemy więcej mąki.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy