Drożdżówki

0 (0 ocen)

Drożdżówki robi mama w każdą niedzielę.

Składniki:

  • mąka
    drożdże
    łyżeczka cukru
    jajko
    szczypta soli
    pół kostki masła
    mleko

Drożdżówki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-1x233n3 1. Mąkę przesiewamy do miski. Dodajemy drożdże i cukier. Wlewamy trochę letniego mleka. Czekamy aż drożdże urosną. Następnie dodajemy żółtko, szczyptę soli oraz ciepłe mleko wraz z rozpuszczonym masłem, Mieszamy drewnianą łyżką a następnie dodajemy ubite białko. Ponownie mieszamy. Miskę z ciastem kładziemy w ciepłym miejscu. Urośnięte ciasto łyżką wykładamy na opruszoną mąką stolnicę i wyrabiamy drożdżówki. W środek ,,surowych'' drożdżówek kładziemy dowolne nadzienie.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy