Drożdzówki cebulowe

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 40 min

Proste, tanie i z tradycją.

  • 1 godz. 40 min

Składniki:

  • ciasto:
    0,5 kg mąki pszennej
    15g suchych lub 30g świeżych drożdży
    szklanka mleka
    cukier
    sól

    farsz:
    3-4 cebule
    ketchup
    zioła prowansalske
    sól
    pieprz

Drożdzówki cebulowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cebulę kroimy i przysmażamy na tłuszczu wraz z ketchupem, ziołami, solą i pieprzem.
    Przygotowywujemy ciasto drożdżowe. Zrobic rozczyn z ciepłego mleka, cukru, rozkruszonych świeżych drożdży. Po 15 minutach dodac mąkę i sol. składniki, wyrobic ciasto. Pozostawic do wyrośnięcia ok. 1h. Następnie formowac placki i nakładac farsz. Tak przygotowane placki ponownie zostawiamy do wyrośnięcia. Gdy ponownie urosną piec w temp. 190 st przez ok. 30 minut.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy