Drozdzowki do odrywania z truskawkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Cieple mleko wlewamy do miski,dodajemy drozdze i cukier.Mieszamy.
Po rozpuszczeniu sie drozdzy dodajemy sol,żółtka.Mieszamy.
Masło rozpuszczamy i studzimy.
Dodajemy do rozczynu.Wsypujemy stopniowo mąkę i wyrabiamy na jednolite ciasto.
Po zagnieceniu ciasto przykrywamy sciereczką i odstawiamy na 1/2 godziny do wyrosniecia.
2.Truskawki myjemy,kroimy w plasterki,mieszamy z dzemem.
Po uplywie w/w czasu formujemy z ciasta małe kule,spłaszczamy je i na srodek kładziemy kawalki truskawki.Zlepiamy brzegi i układamy na blaszce wylozonej papierem do pieczenia.
Gotowe bułeczki odstawiamy na ok 20 minut do wyrosniecia.
Po tym czasie pieczemy w temp.160 stopni ok 25 minut-do zrumienienia.
Posypujemy cukrem pudrem.
Porady
Buleczki przed upieczeniem mozna posypac kruszonką.
Komentarze