Drożdżówki geni - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto:
Mleko podgrzewamy,mieszamy z drozdzami,dodajemy żółtka,
cukry,sol.
Margarynę roztapiamy,studzimy, dodajemy do ciasta.Dodajemy margarynę.Wyrabiamy tak długo, az ciasto nie bedzie sie kleic do ręki.Ciasto odstawiamy do podwojenia objętosci.
2.Nadzienie:
Ser rozdrabniamy, dodajemy cukier,budyn. Bialka ubijamy na sztywno.Dodajemy do sera.Z ciasta formujemy okrągłe placuszki. Nakladamy po łyzce nadzienia i zwijamy.
Skladniki na kruszonkę rozdrabniamy w palcach,w razie potrzeby dodajemy maki.Kruszonka posypujemy bułki.Odstawiamy na 15 minut do wyrosniecia.Pieczemy 15 minut w temp 180 stopni.
Część bułek mozna zrobic z marmolada.
Komentarze