Drożdżówki jagodowo-serowe

0 (0 ocen)

pyszne drożdżówki

Składniki:

  • Ciasto:
    25 g drożdży,
    80 ml ciepłego mleka,
    3 łyżki cukru,
    szczypta soli,
    ok. 200 g mąki,
    1 jajko,
    ¼ szkl. oleju

    Masa serowo-jagodowa:
    150 g twarogu,
    2 łyżki śmietany,
    2 łyżki cukru,
    1 łyżka budyniu waniliowego

    1 szkl. jagód

Drożdżówki jagodowo-serowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-0b5b1a5 1. Drożdże kruszymy w dużej misce, zalewamy ciepłym mlekiem, dodajemy cukier i sól, mieszamy i odstawiamy na 10 min w ciepłe miejsce. Następnie dodajemy mąkę, jajko i olej. Zagniatamy ciasto. Wałkujemy cienko w prostokąt. Twaróg mieszamy z cukrem, budyniem i śmietaną . Powstałą masą smarujemy środek ciasta, układamy jagody, zawijamy w roladę i tniemy w 2-cm ślimaczki. Układamy na blasze wyłożonej pergaminem. Smarujemy mlekiem. Odstawiamy na 30 min w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Pieczemy w 180 stopniach 15-18 min. Po wystudzeniu można posypać cukrem pudrem lub polać lukrem.

Komentarze

Podobne przepisy