Drożdżówki z ajerkoniakiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wszystkie składniki na ciasto mieszamy i wyrabiamy, aż będzie gładkie i sprężyste (gdy będzie bardzo rzadkie można podsypać mąką, trzeba jednak uważać, by nie przesadzić, bo z założenia ma myć dość rzadkie). Odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia i czekamy, aż podwoi objętość.
2.Składniki na nadzienie dokładnie mieszamy
3.Ciasto dzielimy na pół i każdą połowę delikatnie wałkujemy, na prostokąt o wymiarach 30X35 cm. Smarujemy masą serową, zostawiając ok. 1 cm od brzegów. Zwijamy wzdłuż dłuższego boku. Każdą roladę kroimy na 12 części. Drożdżówki kładziemy, posypanej mąką blaszce, przykrywamy ściereczką i odstawiamy jeszcze do wyrośnięcia.
Pieczemy ok 20 min. w 180 stopniach.
4.Gorące smarujemy lukrem, który robimy mieszając śmietanę z cukrem pudrem, przesypanym przez sito.
Przed podaniem delikatnie polewamy ajerkoniakiem.
Komentarze