Drożdżówki z ajerkoniakiem

0 (0 ocen)

  • 60 min

Miękkie drożdżówki z masą serowo-ajerkoanikową, polane ajerkoniakiem są ucztą dla podniebienia!

  • 60 min

Składniki:

  • na 24 drożdżówki:

    CIASTO:

    160 g cukru
    2 łyżeczki soli
    1 kg mąki
    140 g miękkiego masła
    2 jajka
    17 g suchych drożdży
    2 i 1/4 szkl. letniego mleka (najlepiej tłustego)
    NADZIENIE
    50 dag twarogu do sernika
    2 opakowania cukru wanilinowego
    125 ml ajerkoniaku
    LUKIER
    2 łyżki kwasniej śmietany
    1/2 skl. cukru pudru
    ajerkoniak do polania

Drożdżówki z ajerkoniakiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wszystkie składniki na ciasto mieszamy i wyrabiamy, aż będzie gładkie i sprężyste (gdy będzie bardzo rzadkie można podsypać mąką, trzeba jednak uważać, by nie przesadzić, bo z założenia ma myć dość rzadkie). Odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia i czekamy, aż podwoi objętość.
  • 2. Składniki na nadzienie dokładnie mieszamy
  • 3. Ciasto dzielimy na pół i każdą połowę delikatnie wałkujemy, na prostokąt o wymiarach 30X35 cm. Smarujemy masą serową, zostawiając ok. 1 cm od brzegów. Zwijamy wzdłuż dłuższego boku. Każdą roladę kroimy na 12 części. Drożdżówki kładziemy, posypanej mąką blaszce, przykrywamy ściereczką i odstawiamy jeszcze do wyrośnięcia.
    Pieczemy ok 20 min. w 180 stopniach.
  • 4. Gorące smarujemy lukrem, który robimy mieszając śmietanę z cukrem pudrem, przesypanym przez sito.
    Przed podaniem delikatnie polewamy ajerkoniakiem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy