Drożdżówki z prawdziwkami

0 (0 ocen)

Uwielbiam je na ciepło, kanapki z nimi są przepyszne!

Składniki:

  • 2,5 dag drożdży
    szklanka letniego mleka
    jajko
    100 g roztopionego masła
    łyżka cukru
    łyżeczka soli
    pół kg mąki
    5 dużych prawdziwków( mogą być suszone lub mrożone)
    szczypta: oregano, czosnku granulowanego, bazylii

Drożdżówki z prawdziwkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Grzyby oczyścić, zagotować w wodzie. Odcedzić i zmiksować na małe kawałeczki.
    Drożdże rozkruszyć w wysokim naczyniu zalać mlekiem cukrem i solą, odstawić na kwadrans. Wbić jajko, dodać masło, grzyby i mąkę, doprawić.
  • 2. Wyrobić dokładnie ciasto, aby sie nie kleiło do rąk. Odstawić w ciepłe miejsce na 30 minut. Po tym czasie raz jeszcze ugnieść. Formować małe kulki, układać na blaszce wysmarowanej tłuszczem.
  • 3. Piec ok 35-40 minut w 170-180 stopniach C.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy