Uwielbiam je na ciepło, kanapki z nimi są przepyszne!
Składniki:
2,5 dag drożdży
szklanka letniego mleka
jajko
100 g roztopionego masła
łyżka cukru
łyżeczka soli
pół kg mąki
5 dużych prawdziwków( mogą być suszone lub mrożone)
szczypta: oregano, czosnku granulowanego, bazylii
Drożdżówki z prawdziwkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Grzyby oczyścić, zagotować w wodzie. Odcedzić i zmiksować na małe kawałeczki.
Drożdże rozkruszyć w wysokim naczyniu zalać mlekiem cukrem i solą, odstawić na kwadrans. Wbić jajko, dodać masło, grzyby i mąkę, doprawić.
2.Wyrobić dokładnie ciasto, aby sie nie kleiło do rąk. Odstawić w ciepłe miejsce na 30 minut. Po tym czasie raz jeszcze ugnieść. Formować małe kulki, układać na blaszce wysmarowanej tłuszczem.
Komentarze