DROŻDŻÓWKI Z BUDYNIEM

0 (0 ocen)

Drożdżówki idealne na drugie śniadanie.

Składniki:

  • Ciasto: 30 dag mąki, 5 dag drożdży, 3/4 szklanki ciepłego mleka, 3 łyżki cukru, 2 jajka, 5 dag margaryny, szczypta soli.

    Dodatkowo: 1 budyń waniliowy lub śmietankowy. 1 i ¼ szklanki mleka, 2 łyżki cukru.

    Kruszonka: 1 szklanka mąki, pół szklanki cukru, 10 dag margaryny.

Drożdżówki z budyniem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Drożdże, połowę mleka i trochę mąki- wyrobić rozczyn. Odstawić do wyrośnięcia. Następnie dodać resztę mąki, mleko, jajka, cukier oraz roztopioną margarynę. Wyrobić ciasto i zostawić do wyrośnięcia. Gdy wyrośnie podzielić na 6 części, zrobić bułeczki, zostawić na 20 minut do podrośnięcia.
  • 2. Ugotować budyń według przepisu na opakowaniu.
  • 3. Z podanych składników zrobić kruszonkę
  • 4. Dnem od szklanki zrobić wgłębienia w bułeczkach. Środek napełnić ugotowanym budyniem i posypać kruszonką.
  • 5. Piec około 20-25 minut w temperaturze 170st.C

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy