Drożdżówki z budyniem i czarnymi porzeczkami

0 (0 ocen)

  • 2 godz.
  • Dla 1 osoby

idealne ze szklanką mleka

  • 2 godz.
  • Dla 1 osoby

Składniki:

  • 500 gram mąki pszennej
    100 gram masła
    1/2 szklanki cukru
    1 paczka suchych drożdży
    1 szklanka mleka
    szczypta soli
    1 jajko
    3 budynie waniliowe z cukrem
    800 ml mleka
    300 gram czarnej porzeczki

Drożdżówki z budyniem i czarnymi porzeczkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Masło rozpuścić z mlekiem.
    Cukier, drożdże, sól i mąkę razem wymieszać.
    Wlać ciepłe mleko z masłem.
    Wyrobić jednolite ciasto.
    Przykryć ściereczką i odstawić na godzinę w ciepłe miejsce.
    Budynie ugotować według przepisu na opakowaniu w 800 ml mleka.
    Po ugotowaniu wierzch przykryć folią spożywczą i odstawić do ostygnięcia.
    Porzeczki obrać, opłukać i osuszyć.
    Z ciasta formować kulki i ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
    Każdą kulkę spłaszczyć dnem szklanki.
    Odstawić na 30 minut do ponownego wyrośnięcia.
    Posmarować rozmąconym jajkiem.
    Na każda drożdżówkę ułożyć łyżkę budyniu i czarnej porzeczki.
    Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 30 minut w 190 st C.

Komentarze

Podobne przepisy