Drożdżówki z budyniem i czarnymi porzeczkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Masło rozpuścić z mlekiem.
Cukier, drożdże, sól i mąkę razem wymieszać.
Wlać ciepłe mleko z masłem.
Wyrobić jednolite ciasto.
Przykryć ściereczką i odstawić na godzinę w ciepłe miejsce.
Budynie ugotować według przepisu na opakowaniu w 800 ml mleka.
Po ugotowaniu wierzch przykryć folią spożywczą i odstawić do ostygnięcia.
Porzeczki obrać, opłukać i osuszyć.
Z ciasta formować kulki i ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Każdą kulkę spłaszczyć dnem szklanki.
Odstawić na 30 minut do ponownego wyrośnięcia.
Posmarować rozmąconym jajkiem.
Na każda drożdżówkę ułożyć łyżkę budyniu i czarnej porzeczki.
Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 30 minut w 190 st C.
Komentarze