Drożdżówki z budyniem i malinami
Składniki:
- 400 g mąki pszennej
30 g świeżych drożdży
2 jajka
3 łyżki cukru
szklanka maślanki
pół szklanki oleju rzepakowego
budyń śmietankowy
0,5 l mleka
0,5 szklanki malin
Drożdżówki z budyniem i malinami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
-
1.
Budyń przygotowujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu i odstawiamy do ostudzenia.
Drożdże zasypujemy cukrem i odstawiamy aż się rozpuszczą.
Maślankę roztrzepujemy z jajkami oraz olejem rzepakowym.
Mąkę pszenną przesiewamy.
Dodajemy do niej mokre składniki oraz rozpuszczone drożdże.
Wyrabiamy na gładkie ciasto i odstawiamy aż podwoi objętość.
-
2.
Po tym czasie ciasto dzielimy na około 10 części.
Formujemy kuleczki a środek każdej ugniatamy spodem niewielkiej szklanki.
Odstawiamy na około 20 minut.
Po tym czasie ponownie ugniatamy środek i nakładamy na niego po łyżce budyniu oraz kilka malin.
Drożdżówki pieczemy około 20 minut w 180 stopniach.
Smacznego :)
Notka redakcyjna
KH_02-2014
Komentarze