Drożdżówki z budyniem i malinami

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Puszyste i pachnące :)

Składniki:

  • 400 g mąki pszennej
    30 g świeżych drożdży
    2 jajka
    3 łyżki cukru
    szklanka maślanki
    pół szklanki oleju rzepakowego

    budyń śmietankowy
    0,5 l mleka
    0,5 szklanki malin

Drożdżówki z budyniem i malinami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Budyń przygotowujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu i odstawiamy do ostudzenia.

    Drożdże zasypujemy cukrem i odstawiamy aż się rozpuszczą.

    Maślankę roztrzepujemy z jajkami oraz olejem rzepakowym.

    Mąkę pszenną przesiewamy.

    Dodajemy do niej mokre składniki oraz rozpuszczone drożdże.

    Wyrabiamy na gładkie ciasto i odstawiamy aż podwoi objętość.
  • 2. Po tym czasie ciasto dzielimy na około 10 części.

    Formujemy kuleczki a środek każdej ugniatamy spodem niewielkiej szklanki.

    Odstawiamy na około 20 minut.

    Po tym czasie ponownie ugniatamy środek i nakładamy na niego po łyżce budyniu oraz kilka malin.

    Drożdżówki pieczemy około 20 minut w 180 stopniach.

    Smacznego :)

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

KH_02-2014

Komentarze

Podobne przepisy