Drożdżówki z budyniem,owocami i kruszonką

0 (0 ocen)

Pulchne,pachnące owocami drożdżówki otulone budyniem i posypane kruszonką

Składniki:

  • Ciasto drożdżowe

    1kg maki
    10dag drożdży
    15dag margaryny
    1/2 szklanki cukru
    2 szklanki mleka
    4-5 żółtek
    1/2 łyżeczki soli

Drożdżówki z budyniem,owocami i kruszonką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do 1/2 szklanki letniego mleka dodać 2łyzki cukru,pokruszone drożdże i 3-4 łyżki mąki.Wymieszać na jednolitą masę.Tak przygotowany rozczyn ostawić do wyrośnięcia.
    Żółtka utrzeć z pozostałą ilością cukru,margaryną stopić na patelni.Do mąki wlać wyrośnięty rozczyn,żółtka,sól,letnie mleko.Wyrobić ciasto.Gdy będzie odstawać od ręki lub naczynia wlewać porcjami ostudzony tłuszcz nie przerywając wyrabiania.Wyrabianie należy zakończyć,gdy ciasto jest gładkie,lśniące,odstaje od dna naczynia oraz zawiera wiele pęcherzyków powietrza.Po wyrobieniu ciasto pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.
    W między czasie ugotować budyń,mniej mleka niż w przepisie by był gęstszy.Zrobić kruszonkę.Swojego przepisu nie podaję gdyż tą którą zrobiłam dzisiaj niezbyt mnie zadowoliła,wyszła zbyt mała.Nadal wiec poszukuję idealnej dla mnie kruszonki,jeśli znajdę z pewnością podam przepis.
    Gdy ciasto dostatecznie podwoi swoją objętość formujemy z niego bułeczki,kule jak na zwykłe bułki ok 50g każda.Odłożyć w ciepłe miejsce na 20 min do wyrośnięcia.Używając szklanki z niedużym dnem zrobić w każdej mocne wgłębienia,nałożyć budyń,następnie zamrożone owoce i posypać kruszonką.Ciasto posmarować jeszcze roztrzepanym jajem.Piec w dobrze nagrzanym piekarniku w temp 180st.C przez ok 20-25min.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy