Drożdżówki z budyniem, wiórkami kokosowymi i żurawiną

0 (0 ocen)

Drożdżówki z malinowym budyniem, wiórkami kokosowymi i żurawiną, polecam :)

Składniki:


  • 280 g mąki pszennej
    120 g mąki krupczatki
    30 g świeżych drożdży
    2 jajka
    3 łyżki cukru
    3/4 szklanki maślanki
    pół szklanki oleju

    budyń malinowy z cukrem
    0,5 l mleka
    2 łyżki wiórków kokosowych
    2 łyżki suszonej żurawiny

    cukier puder

Drożdżówki z budyniem, wiórkami kokosowymi i żurawiną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Budyń przygotowujemy na mleku zgodnie z instrukcją na opakowaniu.

    Odstawiamy do przestudzenia
  • 2. Drożdże zasypujemy cukrem i odstawiamy aż się rozpuszczą.

    Maślankę roztrzepujemy z jajkami oraz olejem.

    Mąkę pszenną przesiewamy i mieszamy z krupczatką. Dodajemy do niej mokre składniki oraz rozpuszczone drożdże.

    Wyrabiamy na gładkie ciasto i odstawiamy aż podwoi objętość.

    Po tym czasie rozwałkowujemy na duży prostokąt.
  • 3. Rozsmarowujemy na nim budyń.

    Następnie posypujemy wiórkami i żurawiną.

    Zwijamy jak roladę i delikatnie zlepiamy.

    Za pomocą ostrego noża kroimy plastry o grubości około 2 cm.

    Roladki układamy obok siebie na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.

    Pieczemy ok. 25 minut w 180 stopniach.

    Podajemy posypane cukrem pudrem.

    Smacznego :)

Komentarze

Podobne przepisy