drożdżówki z kakao

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób

Drożdżówki z kakao przypominają mi smak dzieciństwa, podane z ciepłym mlekiem, smakują doskonale na rozpoczęcie lub zakończenie dnia. Kakao wymieszałam z karobem, ale można użyć samego kakao.

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób

Składniki:

  • Ciasto:
    150 ml ciepłego mleka,
    50 g roztopionego masła,
    20 g świeżych drożdży,
    2 łyżki cukru,
    2 jajka,
    ok. 2 szkl. mąki pszennej

    Nadzienie:
    50 g rozpuszczonego masła,
    1 łyżka cukru,
    1 łyżka kakao,
    1 łyżka karobu

    Dodatkowo na kruszonkę:
    2 łyżki mąki,
    2 łyżki masła,
    2 łyżki cukru

Drożdżówki z kakao - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • drozdżówki 1. Ciasto: Do miski kruszymy drożdże, dodajemy cukier, rozpuszczamy w ciepłym mleku, dodajemy 4 łyżki mąki i mieszamy drewnianą łyżką, przykrywamy ściereczką, odstawiamy na 20 minut w ciepłe miejsce. Do wyrośniętego zaczynu dodajemy resztę mąki, rozkłócone jajka, wystudzone masło, wyrabiamy dokładnie, w razie potrzeby podsypując mąką. Przykrywamy ściereczką, odstawiamy na 1 godzinę w ciepłe miejsce.

    Wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy na prostokąt, smarujemy rozpuszczonym masłem, posypujemy cukrem wymieszanym z kakao i karobem. Zwijamy w ciasną roladę wzdłuż dłuższego boku. Roladę tniemy na kawałki o szerokości ok. 2 cm, układamy na blasze zachowując małe odstępy. Składniki na kruszonkę mieszamy, posypujemy roladki. Pieczemy ok. 20 minut w 180 stopniach na złoty kolor.

Komentarze

Podobne przepisy