Drożdżówki z kruszonką

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Lubię, gdy w kuchni pysznie pachnie.

Składniki:

  • ● 2,5 szkl. mąki
    ● 1,5 dag drożdży
    ● 3/4 szkl. mleka
    ● szczypta soli
    ● 4 łyżki cukru
    ● op. cukru wanil.
    ● 6 dag roztopionego masła
    ● 2 jajka
    ● 40 sztuk truskawek
    ● 3 łyżki bułki tartej
    ● białko
    Kruszonka:
    ● 10 dag mąki
    ● 6 dag masła
    ● cukier waniliowy
    ● 5 łyżek cukru

Drożdżówki z kruszonką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Drożdże mieszamy z ciepłym mlekiem, łyżką cukru i mąki. Odstawiamy w ciepłe miejsce na 15 minut.
  • 2. Mąkę mieszamy z cukrami, solą i rozczynem. Zagniatamy. Dodajemy jajka i masło, zagniatamy. Odstawiamy w ciepłe miejsce na godzinę. Dzielimy na 12 części, formujemy kulki. Układamy na natłuszczonej blasze. Dnem szklanki wyciskamy w kulkach zagłębienia. Wsypujemy bułkę i wkładamy truskawki. Smarujemy białkiem.
  • 3. Składniki na kruszonkę zagniatamy, posypujemy bułki. Odstawiamy na 20 minut. Pieczemy 15 minut w 180 °C. Studzimy.

Notka redakcyjna

PPWS_05-2013

Komentarze

Podobne przepisy