Składniki na około 12 - 15 drożdżówek:
75 g np.Kasi
250 ml mleka
25 g świeżych drożdży (lub o połowę mniej suszonych)
szczypta soli
70 g cukru
50 dag mąki pszennej
Opcjonalnie:
masa makowa z bakaliami (używam z puszki gotowej)
roztrzepane jajko do posmarowania.
Drożdżówki z makiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Tłuszcz roztopić, dodać mleko, podgrzać do letniej temperatury (nie może być gorące!), dodać drożdże(świeże wymieszać z połową mleka,łyżką cukru i 3łyżki mąki,odstawić do wyrośnięcia). Dodać pozostałe składniki, wyrobić ciasto, aż będzie gładkie (ja wyrabiałam w maszynie). Odłożyć przykryte w ciepłe miejsce do podwojenia objętości (1 - 1,5 h). Po wyrośnięciu dokładnie wyrobić, by usunąć pęcherzyki powietrza. Rozwałkować na placek.Posmarować ciasto nadzieniem, zwinąć w roladę, którą pokroić na kawałki o grubości 2 - 3 cm. Ułożyć je na blaszce w sporych odstępach. Trzonkiem noża, drewnianą łyżką, itp. nacisnąć wzdłuż środka każdego kawałka, aby jego boki uniosły się do góry. Odstawić do wyrośnięcia na około 10 - 15 minut. Kiedy lekko podrosną, posmarować roztrzepanym jajkiem. Piec 10-15min.w 200-220stopni C.
Smacznego!
Komentarze