Drożdżówki z makiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.W mleku rozpuszczamy drożdże, dodajemy łyżkę cukru, łyżkę mąki. Dokładnie mieszamy, odstawiamy na około 15 minut aż zaczyn zacznie się podnosić. Dodajemy pozostały cukier, mąkę, roztopione i ostudzone masło. Dokładnie wyrabiamy, odstawiamy do wyrośnięcia na około 1 godzinę,
2.Ciasto ponownie wyrabiamy, rozwałkowujemy na prostokąt około 30x50 cm. Smarujemy masą makową, zwijamy ciasno wzdłuż krótszego boku. Kroimy na kawałki o szerokości około 3 cm.
3.Drożdżówki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawiamy pod przykryciem na około 15 minut na czas nagrzewania się piekarnika. Pieczemy w temperaturze 200 stopni.
4.Do cukru pudru dodajemy odrobinę gorącej wody tak by otrzymać gęstą masę. Smarujemy lukrem wystudzone drożdżówki. Posypujemy kandyzowanymi owocami.
Komentarze