Drożdżówki z makiem

0 (0 ocen)

Pyszne klasyczne drożdżówki z makiem.

Składniki:

  • 75 g masła
    40g cukru
    250 ml mleka
    30g drożdży świeżych
    500 g mąki pszennej
    masa makowa
    1/2 szklanki cukru pudru
    kandyzowane owoce do posypania

Drożdżówki z makiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. W mleku rozpuszczamy drożdże, dodajemy łyżkę cukru, łyżkę mąki. Dokładnie mieszamy, odstawiamy na około 15 minut aż zaczyn zacznie się podnosić. Dodajemy pozostały cukier, mąkę, roztopione i ostudzone masło. Dokładnie wyrabiamy, odstawiamy do wyrośnięcia na około 1 godzinę,
  • 2. Ciasto ponownie wyrabiamy, rozwałkowujemy na prostokąt około 30x50 cm. Smarujemy masą makową, zwijamy ciasno wzdłuż krótszego boku. Kroimy na kawałki o szerokości około 3 cm.
  • 3. Drożdżówki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawiamy pod przykryciem na około 15 minut na czas nagrzewania się piekarnika. Pieczemy w temperaturze 200 stopni.
  • 4. Do cukru pudru dodajemy odrobinę gorącej wody tak by otrzymać gęstą masę. Smarujemy lukrem wystudzone drożdżówki. Posypujemy kandyzowanymi owocami.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy