Drożdżówki z serem

0 (0 ocen)

pyszne domowe drożdżóweczki

Składniki:

  • CIASTO

    60 dag mąki pszennej
    250 g masła
    3 łyżki cukru
    10 dag drożdży
    200 g kwaśnej śmietany 18 %
    4 żółtka

    MASA SEROWA

    0,5 kilograma sera twarogowego śmietankowego lub tłustego
    2 żółtka
    2 łyżeczki cukru waniliowego
    2 łyżki cukru

Drożdżówki z serem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. CIASTO
    Drożdże rozkruszyć, dodać do nich 1 łyżkę cukru i 1 łyżkę śmietany. Dobrze razem wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Masło roztopić i ostudzić. Mąkę przesiać do miski. Dodać do niej resztę cukru, śmietany oraz żółtka, rozpuszczone i ostudzone masło oraz wyrośnięte drożdże. Wszystko razem dokładnie wymieszać dobrze napowietrzając ciasto. Najlepiej to robić drewnianą łyżką.

    MASA SEROWA
    Ser dobrze wymieszać z cukrem, cukrem waniliowym i żółtkami.

    Porcje ciasta układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia formując okrągłe placki. Na środku zrobić lekkie wgłębienie. We wgłębienie nakładać porcje masy serowej. Drożdżówki piec 20 - 30 minut w 180 st C. Po upieczeniu ostudzić.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy