Drożdżówki z serem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.CIASTO
Drożdże rozkruszyć, dodać do nich 1 łyżkę cukru i 1 łyżkę śmietany. Dobrze razem wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Masło roztopić i ostudzić. Mąkę przesiać do miski. Dodać do niej resztę cukru, śmietany oraz żółtka, rozpuszczone i ostudzone masło oraz wyrośnięte drożdże. Wszystko razem dokładnie wymieszać dobrze napowietrzając ciasto. Najlepiej to robić drewnianą łyżką.
MASA SEROWA
Ser dobrze wymieszać z cukrem, cukrem waniliowym i żółtkami.
Porcje ciasta układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia formując okrągłe placki. Na środku zrobić lekkie wgłębienie. We wgłębienie nakładać porcje masy serowej. Drożdżówki piec 20 - 30 minut w 180 st C. Po upieczeniu ostudzić.
Komentarze