Drożdżowki z serem i ananasem

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 10 min

Drożdzowe bułki są u mnie teraz na topie.Moi domownicy nie mogą się ich najeść,wiec proszą ciągle o jeszcze.Przepis na ciasto jest uniwersalny,zmienia sie tylko kształt i dodatki.

  • 1 godz. 10 min

Składniki:

  • na 15 bułek;
    400 ml gorącego mleka,
    100 g masła,
    4 łyżki cukru,
    40 g drozdzy,
    600 g mąki,
    1/2 łyzeczki soli,
    2 jaja.

    Nadzienie:
    20 dkg sera białego,
    1 puszka ananasa w plastrach,
    1 żóltko,
    cukier waniliowy,
    4 łyzki cukru pudru,
    2 łyzki masła,
    2 łyżki mleka.

    Dodatkowo:
    rozkłocone jajko do posmarowania

Drożdżowki z serem i ananasem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto:
    do gorącego mleka wkładamy masło, czekamy az sie rozpusci.Studzimy do temperatury pokojowej,dodajemy cukier, drozdze i mieszamy.Wbijamy jaja,wsypujemy sol,stopniowo dosypujemy mąkę.Mieszamy.Gdy juz wsypiemy calą mąkę,wyrabiamy ręką ok 5 minut.Odstawiamy do wyrosnięcia na ok 30 minut.
  • 2. Nadzienie:ser rozdrabniamy widelcem,dodajemy żółtko,masło,puder,cukier waniliowy i mleko. Jesli masa będzie jeszcze gęsta dolewamy jeszcze troszkę mleka.Ananasa kroimy na małe kawałki.
  • wgłebienia 3. Po wyrośnięciu z ciasta rwiemy 15 kulek,każdą rozpłaszczamy,odstawiamy na 15 minut do wyrośnięcia.
    Po tym czasie spodem od literatki umoczonym w mące robimy w cieście wgłębienie.
  • bulki przed pieczeniem 4. Do wgłebienia nakładamy po ok 2 łyżki nadzienia serowego.W nadzienie wbijamy po kilka kawałkow ananasa.Ciasto smarujemy rozkłoconym jajkiem.Wkladamy do piekarnika i pieczemy ok 25 minut-do zrumienienia.Posypujemy cukrem pudrem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy