Drożdżówki z truskawkami i kruszonką

0 (0 ocen)

Przepyszne domowe drożdżówki z aromatycznymi truskawkami i kruszonką. Idealne na podwieczorek ze szklanką mleka

Składniki:


  • 175 g mleka
    3 łyżki cukru
    15 g drożdży
    1 jajko
    1 żółtko
    60 g masła
    375 g mąki pszennej typ 450
    1 szczypta soli
    Kruszonka:
    2 łyżki masła
    2 łyżki cukru
    4 łyżki mąki
    Oraz:
    300 g truskawek
    Białko do posmarowania

Drożdżówki z truskawkami i kruszonką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1.
    W ciepłym mleku rozpuścić drożdże i łyżkę cukru.
    Do misy robota wsypać pozostały cukier, dodać jajko i żółtko.
    Wlać rozczyn oraz rozpuszczone masło. Wsypać mąkę i sól. Zagnieść jednolite ciasto, odstawić na 1,5 godziny w ciepłe miejsce.

    Po tym czasie wyjąć ciasto na stolnicę. Krótko zagnieść, podzielić na 10 kawałków.

    Z każdego kawałka uformować okrągłą bułeczkę, spłaszczyć dłonią i odstawić na 30 minut do napuszenia.

    Po tym czasie dnem szklanki zrobić wgłębienia, ułożyć pokrojone w plastry truskawki.

    Składniki na kruszonkę zmiksować w rozdrabniaczu na okruchy, posypać bułeczki. Brzegi posmarować roztrzepanym białkiem.

    Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec około 20 minut.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy