Drożdżówki z wątróbką

0 (0 ocen)

Wykonanie wymaga trochę czasu i cierpliwości ale jest warto! Na gorąco najsmaczniejsze.

Składniki:

  • ciasto:
    5dag drożdży
    szklanka ciepłego mleka
    jajko
    5 szklanek mąki
    pół kostki margaryny
    3 łyżki cukru
    szczypta soli
    farsz:
    30 dag wątróbki wieprzowej
    2 młode marchewki
    2 cebule
    czosnek granulowany, sól, pieprz

Drożdżówki z wątróbką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Drożdże rozkruszamy w mleku, cukrze i soli. Odstawiamy na 30 min. Po tym czasie dodajemy jajko, roztopioną margarynę i stopniowo mąkę. Dokładnie wyrabiamy. Odstawiamy na 30 min w ciepłe miejsce.

  • 2. Wątróbkę myjemy, oczyszczamy, drobno kroimy.
    Cebule szatkujemy w kosteczkę, a marchew obieramy i kroimy w talarki.
    Wszystko smażymy na wolnym ogniu, ok 20 min. Doprawiamy.
  • 3. Odrywamy kawałki ciasta, rozgniatamy, faszerujemy, zlepiamy w kulkę.(mocno, tak aby się nie otworzyły w czasie pieczenia) Układamy w natłuczonej blaszce, pieczemy ok 30 min w 180 stopniach.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy