Drożdżówki ze śliwkami

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Smak mojego dzieciństwa u babci :)

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • 1kg śliwek węgierek
    1/2 kg mąki pszennej
    1 szklanka mleka
    1/2 szklanki cukru kryształu
    5 dkg drożdży
    2 całe jajka
    opakowanie cukru waniliowego
    100 gram masła
    szczypta soli

Drożdżówki ze śliwkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Masło roztopić i pozostawić do wystygnięcia. Drożdże rozmieszać ze szklanką ciepłego mleka, dwiema łyżkami mąki i dwiema łyżkami cukru, pozostawić do wyrośnięcia. Resztę składników połączyć razem dodając wyrośnięte drożdże i dolewając pomału masło. Ciasto wygniatać rękami przez około 15 minut i pozostawić do wyrośnięcia następnie rozwałkować na grubość ok. 2 cm i wykrawać krążki szklanką, na wierzch układać śliwki a ciasto posmarować ubitym jajkiem. Piec 25 min w 180 stopniach, po upieczeniu potrzepać cukrem pudrem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy