Drożdżowy jogurtowiec

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 20 min

Ciasto powstało w gruncie rzeczy dlatego, że w szafce znalazłam suszone drożdże i pomyślałam, że można by przygotować z nich jakiś smaczny wypiek.

  • 1 godz. 20 min

Składniki:

  • Składniki na ciasto:
     2 szklanki mąki pszennej
     ½ szklanki cukru
     1 opakowanie suszonych drożdży
     ½ szklanki jogurtu
     2 jajka
     6 łyżek oleju
    Składniki na posypkę:
     100 g wiórków kokosowych
     2/3 szklanki mąki
     ½ szklanki cukru
     ½ kostki margaryny
    Ponadto: 30 dag śliwek

Drożdżowy jogurtowiec - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jajka utrzeć z cukrem na jednolitą masę. Dodać jogurt. Wymieszać. Następnie dodać mąkę i suszone drożdże. Mieszać łyżką, dolewając olej. Mieszać do powstania jednolitego, gęstego ciasta. Przykryć i odstawić na godzinę w ciepłe miejsce. Zagnieść posypkę. Wyłożyć ciasto na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i ułożyć na nim śliwki. Posypać kruszonką. Piec ok. 45 minut w temp. 180 stopni. Po upieczeniu można posypać cukrem pudrem.

Porady

Dzięki dodatkowi jogurtu ciasto ma bardzo delikatny smak. Wiórki kokosowe można podprażyć ma patelni – będą wówczas bardziej aromatyczne. Wiórki z torebki można zastąpić świeżo startymi.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy