drożdżowy makowiec "saute"...

0 (0 ocen)

ciasto jest bez lukru, posypek, smakuje wyśmienicie.....................SMACZNEGO!!!

Składniki:

  • drożdże świeże 30 gram, cukier 3/4 szklanki, sól - szczypta, mąka tortowa 4 szklanki czubate, jajka 3 sztuki, sok z cytryny 1 łyżeczka, mleko ciepłe 200 ml, masło lub margaryna 100 gram, masa makowa 1 puszka

Drożdżowy makowiec "saute"... - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • etap 1. drożdże w misie robota rozetrzeć z łyżką cukru, mąki, 1/4 szklanki ciepłego mleka i zostawić przykryte na 30 minut
  • etap 2. do zaczynu wsypać mąkę, resztę cukru, mleka, sól, sok z cytryny, jajka i wyrabiać hakiem robota, w treakcie wlać stopion, letnie masło i wyrabiać z 8 minut
  • etap 3. misę robota nakryć talerzem i do wyrośnięcia na ok. 1 godzinę, u mnie wyrosło dobrze
  • etap 4. ciasto wyjąć na stolnice podsypaną mąką, podzielić na 2 części, każdą rozwałkować i nałożyc po całości mak, ciasno zawiną i włożyć do kesówek, posmarować wierzch wodą ciepłą
  • etap 5. piec w 210 około 40-45 minut, makowce wyjąć z blaszek jak wystygną dobrze

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy