Drożdżowy odrywaniec z malinowym dżemem

0 (0 ocen)

  • 20 min
  • Dla 6 osób

Naszła mnie ochota na coś prostego i słodkiego, a że w domu trochę w lodówce jak i w szafkach pusto.. padło na drożdżowego odrywańca z dżemem malinowym bo akurat takowy miałam w domu.Idealny do kawy, czy do kubka ciepłego mleka bądź kakao. a Wy się skusicie??

  • 20 min
  • Dla 6 osób

Składniki:

  • Ciasto:
    250g mąki

    32 g margaryny

    2 jajka

    1 żółtko

    14 g drożdży

    ew. kilka łyżek śmietany 18%

    Dodatkowo:

    dżem bądź konfitura malinowa.

    papier od pieczenia

Drożdżowy odrywaniec z malinowym dżemem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1. Wszystkie składniki na ciasto dobrze ze sobą zagnieść. Ciasto powinno być gładkie i elastyczne – gdy jednak będzie za suche dodaj śmietany. Odkładamy na 1 godzinę do lodówki.

    2. Ciasto wałkujemy na prostokąt na oprószonej mąką stolnicy

    3. Ciasto smarujemy dżemem pozostawiając 5 cm wolnego przy każdym brzegu

    4. Ciasto mocno zwijamy w roladę – dłuższym bokiem. Delikatnie bardzo ostrym nożem kroimy w grube plastry

    5. Keksówkę wykładamy papierem do pieczenia i układamy „bułeczki ” ślimaczkiem do góry i odstawiamy na 15 minut

    6. Całość pieczemy 35 minut w 190 stopniach (góra-dół

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy