Drożdżowy wieniec z bakaliami

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 50 min

Wygląda pięknie i super smakuje

  • 1 godz. 50 min

Składniki:

  • Na ciasto
    500 g mąki
    1 opakowanie suszonych drożdży
    10 łyżek cukru pudru
    ¾ szklanki letniego mleka
    100 g masła
    Skórka otarta z jednej cytryny
    1 olejek cytrynowy

    Nadzienie
    5-6 łyżek gęstej śmietany
    15 dkg mielonych migdałów
    15 dkg drobno pokrojonych orzechów
    10 dkg suszonej żurawiny
    1 opakowanie kandyzowanych owoców
    5 łyżek cukru pudru ( ilość zależy od naszego upodobania)

    Na lukier
    2 łyżki soku cytrynowego
    Kilka łyżek cukru pudru
    kandyzowane owoce

Drożdżowy wieniec z bakaliami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Z podanych składników zagnieść ciasto. Przełożyć do miski, przykryć ściereczką i zostawić do wyrośnięcia.
  • 2. Wszystkie składniki nadzienie wymieszać ze sobą. Wyrośnięte ciasto rozwałkować na prostokąt. Wyłożyć nadzienie i zrolować. Zwinąć w wieniec i ponacinać o zewnątrz do wewnątrz. Piec ok. 30 min w temp 180 stopni.
    Zimny udekorować lukrem i dowolnymi bakaliami.
  • 3. Składniki na lukier utrzeć (powinien być dość gęsty taki jak śmietana). Wyłożyć na wieniec i udekorować owocami. Zostawić do zastygnięcia

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy