Duet śledzi podlaskich

0 (0 ocen)

  • Łatwy

Wykwintne danie, które sprawdzi się na eleganckim przyjęciu i kolacji we dwoje

  • Łatwy

Składniki:


  • - matias w oleju: 120 gramów
    - cebula biała: 80 gramów
    - cebula czerwona: 100 gramów
    - kapary: 5 gramów
    - miód: 20 gramów
    - Wytrawne czerowne wino: 50 mililitrów
    - cynamon: 1 gram
    - goździki: 1 gram
    - sól i pieprz do smaku: 1 szczypta
    - klarowane masło: 1 łyżka
    - chleb razowy (kromki): 4 sztuki
    - chrzan: 1 łyżka
    - pietruszka, koperek do smaku: 1 łyżeczka
    - olej lniany: 1 łyżeczka

Duet śledzi podlaskich - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Połowę ilości śledzia pokrój w drobną kostkę. Wymieszaj z kaparami pokrojoną w drobną kostkę białą cebulą i posiekanymi ziołami (zachowaj kilka gałązek do dekoracji).
  • 2. Dopraw świeżo mielonym pieprzem i olejem lnianym.
  • 3. Tak doprawiony tatar ułóż na grzance z chleba razowego posmarowanej chrzanem.
  • 4. Pokrojoną w piórka czerwoną cebulę zeszklij na klarowanym maśle, dodaj miód, cynamon, rozdrobnione goździki. Karmelizuj całość około 3 minut, potem podlej winem i dalej duś. Konfiturę dopraw do smaku.
  • 5. Na konfiturze z czerwonej cebuli ułóż pozostały kawałek śledzia i udekoruj świeżymi ziołami.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy