Dukaty Sambuca - anyżowo-pomarańczowe

0 (0 ocen)

Sambuca jest słodkim likierem anyżowym. Idealnie nadaje się do smażonych na głębokim oleju dukatów. Wraz ze skórką pomarańczy nadają im niepowtarzalny smak i aromat.

Składniki:

  • 100g sera ricotta
    1 jajko
    1-2 łyżki likieru anyżowego
    1 łyżeczka startej skórki pomarańczy
    1 łyżeczka cukru pudru
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    40g mąki

    Olej do smażenia
    Cukier puder do posypania

Dukaty sambuca - anyżowo-pomarańczowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. W misce na gładką masę wyrobić ser i jajko. Następnie dodać pozostałe składniki i wymieszać na ciasto.
  • 2. Do głębokiego garnka wlać olej, zagrzać i smażyć na nim dukaty. Przy czym ciasto nabierać posmarowana olejem łyżką (wtedy łatwo się nabierze i zsunie) i wylewać kuleczki na gorący olej. Smażyć z dwóch stron. Po usmażeniu odsączyć na ręczniku papierowym.
    Przed podaniem posypać cukrem pudrem.

Porady

W przepisie można wykorzystać zamiast serka ricotty opakowanie serka homogenizowane, a zamiast likieru anyżowego – wódkę. Dukaty można podawać z serkiem homogenizowanym.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy