Duszona czerwona kapusta z jabłkiem

0 (0 ocen)

  • 45 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Doskonała duszona czerwona kapusta z jabłkiem, goździkami na słodko kwaśno, idealny dodatek do wielu dań obiadowych...........SMACZNEGO!!!

  • 45 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • kapusta czerwona 1 główka średnia,
    smalec 1 łyżka,
    jabłko 1 sztuka większe,
    cebula 1 sztuka średnia,
    goździki 4 sztuki,
    ziele angielskie 2 sztuki,
    liść laurowy 1 sztuka,
    sól 2 łyżeczki,
    cukier 2-3 łyżki,
    ocet winny 1 łyżka,
    pieprz mielony 1 łyżeczka,
    przyprawa w płynie 2 łyżeczki,
    mąka pszenna 1 łyżka

Duszona czerwona kapusta z jabłkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Duszona czerwona kapusta z jabłkiem 1. Kapustę drobno pokroić do miski i zalać wrzątkiem, wymieszać i zostawić na 10 minut, wodę z kapusty odlać.
  • Duszona czerwona kapusta z jabłkiem 2. W garnku na smalcu podsmażyć na złocisto pokrojoną drobno cebulę i jabłko obrane ze skórki.
  • Duszona czerwona kapusta z jabłkiem 3. Wsypać sparzoną kapustę, dodać sól, goździki, ziele angielskie, liść laurowy, cukier i pod przykryciem dusić do miękkości kapusty na mniejszym ogniu.

    Na koniec dodać pieprz mielony, ocet jabłkowy, przyprawę w płynie i wymieszać, gotować z 2 minuty.

    Na koniec wsypać mąkę i szybko wymieszać do zagęszczenia kapusty.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy