Duszona kalarepka z koperkiem na maśle

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Pyszna kalarepka duszona na maśle z dodatkiem koncentratu pomidorowego i świeżego koperku. Polecam jako dodatek do drugiego dania, np. do ziemniaków i jajka sadzonego.

  • 60 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 4 kalarepki
    2 łyżki masła
    4 łyżki koncentratu pomidorowego
    pół pęczka świeżego koperku
    sól do smaku
    pieprz czarny mielony do smaku

Duszona kalarepka z koperkiem na maśle - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Warzywa. 1. Kalarepki myjemy, osuszamy, obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Koperek płuczemy, dokładnie osuszamy i siekamy.
  • Duszenie. 2. Kalarepkę przekładamy do garnka, zalewamy gorącą wodą i gotujemy do miękkości, miękką dokładnie odcedzamy, dodajemy masło, koperek i koncentrat pomidorowy.
  • Gotowe. 3. Kalarepkę dusimy kilka minut cały czas mieszając i przyprawiając do smaku solą i pieprzem. Gotową podajemy. Smacznego życzę.

Komentarze

Podobne przepisy