Duszona karkówka w sosie z gruszką

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Lubicie delikatne, kruche mięso, które samo rozpływa się w ustach? Satysfakcja gwarantowana.

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 4 plastry karkówki wieprzowej
    600 ml bulionu wołowego
    1 gruszka
    1 łyżeczka mielonej papryki
    1 pęczek natki pietruszki
    1 łyżka masła
    1 łyżka mąki
    sól, pieprz

Duszona karkówka w sosie z gruszką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Duszona karkówka w sosie z gruszką 1. Plastry karkówki lekko obsmażamy na suchej patelni.
    Gruszkę ścieramy na tarce o dużych oczkach.
    Mięso przekładamy do rondla, dodajemy gruszkę, zalewamy bulionem, wsypujemy paprykę. Dusimy pod przykryciem przez 60 min.
    Z masła i mąki przygotowujemy zasmażkę, dodajemy wywar, łączymy z całością.
    Zagotowujemy, doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
    Podajemy z posiekaną natką pietruszki i innymi, ulubionymi dodatkami.

Komentarze

Podobne przepisy