Duszona łopatka wieprzowa

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

delikatne, kruche mięso w pysznym pieczarkowym sosie. Tym razem z ryżem i surówką z czarnej rzepy

  • 2 godz.

Składniki:

  • 500g łopatki wieprzowej
    duża cebula
    250g pieczarek
    1 pietruszka
    owoc jałowca
    sól
    pieprz ziarnisty
    majeranek
    czosnek niedźwiedzi
    ząbek czosnku
    liść laurowy
    ziele angielskie
    szklanka dobrego jasnego piwa
    2-3 łyżki śmietany 18%
    oliwa

Duszona łopatka wieprzowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso umyć, pokroić w kostkę. W moździerzu utrzeć pieprz z majerankiem. Połączyć oliwę i sól z utartymi przyprawami. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek.Natrzeć mięso. Odstawić w chłodne miejsce
  • 2. Cebulę pokroić w pióra, pietruszkę w cienkie słupki, pieczarki w półplasterki.
  • 3. Mięso podsmażyć z każdej strony. Przełożyć do garnka. Na tej samej patelni zeszklić cebulę. Dodać pieczarki i słupki pietruszki
  • 4. Warzywa przełożyć do mięsa. Wlać olej ze smażenia mięsa i warzyw.Zalać wodą i piwem - tak, żeby przykryć mięso i warzywa. Dodać liść laurowy, ziele angielskie, czosnek niedźwiedzi, pieprz ziarnisty i owoc jałowca.
  • 5. Dusić do miękkości mięsa na małym ogniu (ok. 40-60min)
  • 6. Dodać śmietanę zahartowaną sosem. W razie konieczności można zagęścić mąką.

Komentarze

Podobne przepisy