Duszona łopatka wieprzowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mięso umyć, pokroić w kostkę. W moździerzu utrzeć pieprz z majerankiem. Połączyć oliwę i sól z utartymi przyprawami. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek.Natrzeć mięso. Odstawić w chłodne miejsce
2.Cebulę pokroić w pióra, pietruszkę w cienkie słupki, pieczarki w półplasterki.
3.Mięso podsmażyć z każdej strony. Przełożyć do garnka. Na tej samej patelni zeszklić cebulę. Dodać pieczarki i słupki pietruszki
4.Warzywa przełożyć do mięsa. Wlać olej ze smażenia mięsa i warzyw.Zalać wodą i piwem - tak, żeby przykryć mięso i warzywa. Dodać liść laurowy, ziele angielskie, czosnek niedźwiedzi, pieprz ziarnisty i owoc jałowca.
5.Dusić do miękkości mięsa na małym ogniu (ok. 40-60min)
6.Dodać śmietanę zahartowaną sosem. W razie konieczności można zagęścić mąką.
Komentarze