Duszona marchewka na maśle

0 (0 ocen)

Uwielbiam ją do obiadu, taką marchewkę robiła moja babcia.

Składniki:

  • 8 średnich marchewek
    3 łyżki masła
    2 łyżki cukru
    łyżeczka soli lub wegety
    pieprz do smaku
    1/2 łyżeczki mąki ziemniaczanej

Duszona marchewka na maśle - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Marchewkę umyć i obrać, przekroić na pół. Wrzucić na wrzątek do osolonej wody (1/2 łyżeczki soli lub wegety) i gotować około 15-20 min aż marchewka zacznie się robić miękka. Odcedzić, pokroić marchewkę w kostkę ok. 1 cm. W garnku roztopić masło, wrzucić pokrojoną w kostkę marchewkę, cukier i 1/2 łyżeczki soli lub wegety, pieprz. Można podlać trochę wody ok. 1/3 szklanki. Dusić do momentu aż marchewka będzie miękka. Dodać mąki - zrobi się sos, dobrze wymiesząć, tak żeby niepowstały grudki. Podawać na ciepło do obiadu.

Komentarze

Podobne przepisy